Jak se žije v Anglii?

ledna 22, 2019

Už jsou to 4 měsíce, co jsem se přestěhovala do Velké Británie, konkrétně do menšího města asi hodinku od Londýna, Camberley. Za tu dobu jsem si stihla najít práci, vyměnit ji za lepší, najít si tu přítele a pomalu hledat lepší bydlení. Vlastně jsem si tu i za poměrně krátkou dobu na všechno dost zvykla, a tak je pomalu na čase nějak shrnout, jaké to vlastně je, žít v Anglii, co se mi tu nejvíc líbí, co mi chybí a na co jsem si musela nejvíc zvykat. 

Proč zrovna Anglie? 

Když už jsem se rozhodla odstěhovat ze své rodné země, chtěla jsem alespoň někam, kde se bez problémů domluvím. A i když angličtina není jediný jazyk, který ovládám, je pro mě rozhodně tím nejvíce osvojeným a používaným. Zároveň jsem nechtěla žít na druhé straně světa, kdy bych do Čech pravděpodobně lítala jednou za rok, jestli vůbec. A tak, ač bych ráda zkusila Nový Zéland, mi nezbylo než se rozhodnout pro Anglii. 
Jo, a taky je to tady strašně krásný! Už když jsem před cca 10 lety navštívila Velkou Británii se školou, zamilovala jsem se do těch krásných, typicky britských, cihlových domečků. A pořád je miluju! Je ale spousta dalších věcí, které jsou podle mě v Anglii mnohem lepší, než u nás! 
Vyšší životní úroveň.Tedy alespoň mně to tak přijde. I jako cizinec, který dělá víceméně podřadné práce si pořád vydělám mnohem víc, než za stejnou práci v Čechách. A taky za mnohem méně hodin! Co se týče cen, neřekla bych, že je tu nějak výrazněji draho, spoustu věcí denní spotřeby tu je naopak mnohem levnějších! Kromě nájmů, ale o těch později. Nemusím v obchodě přemýšlet zda koupit to či ono a můžu si dovolit koupit kvalitu – ta je tady mimochodem taky mnohem vyšší než v Čechách.

Hotové polévky. A tím nemyslím polévky v pytlíku stylem “přidej vodu”, ale poctivé polévky, jako byste je uvařili doma. S opravdovými kusy zeleniny a bůh ví čeho všeho ještě. Neobsahují tisíce chemikálií a podobně a chutnají báječně. A ten výběr!

Okolí. Všechno je tu pořád tak nějak uklizené a na pohled hezké. Všude spousta zeleně, parků či lesů. Ale uznávám, že na to má hodně vliv i místo, ve kterém bydlím. V Londýně bych si pravděpodobně lesy za domem nepochvalovala, že? 

Lidé kolem mě. Opět velmi subjektivní dojem, ale opravdu, ať tu přijdu kam přijdu, do obchodu, banky, či na úřad – všude jsou lidé usměvavý a s dobrou náladou. A i mě to nutí se usmívat víc a mít dobrou náladu! 

Angličtina. Může se zdát divné, že vůbec zmiňuji angličtinu, vždyť je to přece jasný, když žiju v Anglii. Ale ten britský přízvuk je prostě neuvěřitelný. A to se mi, ruku na srdce, nikdy nějak nelíbil a moc jsem mu nerozuměla! Ale čím dýl tu jsem, tím víc si na něj zvykám a je to slast pro uši neposlouchat nic jiného! 


Není všechno zlato, co se třpytí

Ne všechno je ale na životě v Anglii skvělé a úžasné. V první řadě mi opravdu chybí rodina a kamarádi. Každý den, někdy víc a někdy míň. Ale tak to je asi jasný. Je jiný nevidět se s rodinou dva měsíce a bydlet ve vedlejším městě, a je to jiný když žijete v jiné zemi. Prostě ten pocit, že i kdybyste chtěli, tak se nemůžete sebrat a otočit se na kafe.

Jednou z věcí, které tady opravdu postrádám, je dobré pivo. Jako vážně. Co bych dala za parádní točenou Plzeň do vychlazeného půllitru. To tady prostě neseženete. A ten Staropramen co prodávají naproti v sámošce za £4.50 mi to asi úplně nevynahradí. Co se vína týče, vzhledem k tomu že jsem byla chtě nechtě ovlivněna svými rodiči a jejich láskou k Moravě, tak mi tu chybí i vína, která bych si s radostí vychutnala.

Jedním z velkých mínusů života v Británii jsou ceny nájmů. Jestli si myslíte, že u nás jsou vysoké nájmy, tak přijeďte sem. Za jednopokojový byt zaplatíte s přehledem kolem £700 - £800 za měsíc. Bez energií. O kupování nemovitostí ani nemluvě, to je spíš takové sci-fi, řekla bych. A to ani nemluvím o poplatcích realitní agentuře, které jsou tady jednoznačně vyšší než u nás.


Na kruháči doleva? 

Na závěr bych ráda zmínila pár věcí, na které jsem si musela chvíli zvykat, některé z nich mi dokonce způsobili i pár nepříjemností! Největší změnou bylo samozřejmě řízení na druhé straně. Né že bych řídila, bohatě mi stačí sedět na místě spolujezdce a sledovat, jak auto na kruhovém objezdu zatáčí doleva. To je ale maličkost. Kvůli obrácenému provozu totiž i autobusy jezdí z druhé strany, než byste čekali. A tak stojíte na zastávce, spěcháte do práce a sledujete jak z druhé strany odjíždí autobus vaším směrem. Protože stojíte špatně, žejo. 

Ze začátku jsem měla trochu problém s angličtinou. Ne že bych nerozuměla nebo neuměla mluvit. Spíš jsem měla češtinu tak zautomatizovanou, že v takových těch spontánních situacích jsem prostě začala mluvit česky. Třeba když jsme sledovali film, seriál, nebo fotbalový zápas. A to na mě pak všichni koukali jak na blázna, haha. Parkrát jsem se i probudila po ráno a prostě začala na přítele mluvit česky. A on chudák nevěděl, která bije. 

To je z mého dosavadního života v Anglii prozatím vše, ale určitě vás budu informovat o dalších radostech či strastech, které tady prožívám! A co vy, máte nějaké zkušenosti se životem v zahraničí? Nebo byste se rádi přestěhovali? A pokud ne, co máte vy sami na České republice nejraději a víte, že by vám to chybělo? 

Adele






Mohlo by se vám líbit

14 komentářů

  1. Ahoj, super článek! Já jsem byla tenhle rok v Anglii na měsíc. Bydlela jsem u rodiny v městě Chester (poblíž Manchesteru) a docházela jsem do jazykové školy. Musím uznat, že v Anglii je opravdu moc hezké prostředí, které je v Česku také, ale jak píšeš, Londýn, Praha a Šumava se prostě nedají srovnávat. Lidé tam taky byli opravdu milí, neskutečně jsem si to tam užila! Ani pivo mi nechybělo, protože je mi 17 a upřímně mi ani moc nechutná. :-D
    www.terainchester.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelý článok! Británia je jedna z krajín, ktroré by som zvažovala, keby som odchádzala z mojej domoviny (čo dúfam, že príde) a Tvoj článok určite pomohol.

    OdpovědětVymazat
  3. Článek je skvělý a těším se na tvoje další zkušenosti ze zahraničí. Kdybych se někam měla rozhodnout na delší dobu odstěhovat, byla by to právě Británie, už jen kvůli té angličtině, navíc můj kamarád se odtamtud nedávno vrátil, takže mám informace hned z první ruky:) Rozhodně užívej!

    OdpovědětVymazat
  4. Jeee, tak to je hustý. Za čtyři měsíce si tak zvyknout, najít si partnera, usadit se.. klobouk dolů. Já bych se asi nedomluvila nikde.. Anglicky umím trochu, francouzsky asi o trochu líp, ale stejně nic moc..
    Joo, české pivo, to by mi taky chybělo. :D A škoda těch drahých nájmů, jinak by to vypadalo jako skvělé místo na žití. :)) Ale zase když si člověk víc vydělá...
    Tak ti přeji, ať se ti i nadále v Anglii líbí. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek! Nikdy jsem v Anglii nebyla, ale jak o tom tak píšeš, tak bych tam měla asi co nejdříve vyrazit. Jenom ten Britský přízvuk... Nevěřím moc, že by se mi mohl někdy zalíbit teda :D♥

    Rozálie Růžičková

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý článek! Jako bych četla o sobě až na ty pasáže s pivem - pivo nepiji a nechutnaji mi ale v Anglii mi zachutnalo něco hodně sladkého ale přitom to cider nebyl. Jinak žiji též poblíž Londýna ..v Readingu.. jak se ti podařilo najít tak rychle stabilní práci? Já s tím bojují i po půl roce. A přítel je angličan? :)

    www.melissakinsley.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj a děkuji za komentář! Na Reading festival se též těším, minulý rok jsem jej nestihla kvůli práci..tento rok si ale s předstihem vezmu dovolenou :D Cafe Nero mám moc ráda (jsem tam byla dnes zase haha), každopádně pracovně to není vůbec žádná sláva. Za minimálku se honit a vůbec se nezastavit je hrozné. A ty teď tedy pracuješ jako housekeeperka nebo baristka? Já měsíce dělala ve skladu ale bylo to fyzicky dost náročné. Teď se tedy snažím najít něco skrz místní job agencies. Jak jsi na tom vůbec s angličtinou ? Z článku cítím ze nemáš vůbec žádný ostych a angličtina ti nedělá vůbec žádný problém :X já s tím porad tak nějak struggluji. Nejvíc mám porozumět když rychle mluví. .

    OdpovědětVymazat
  8. Já v Anglii stále ještě nebyla, ale určitě se tam někdy podívám. :) Kromě rodiny a kamarádů by mi asi taky pivo a hlavně teda víno chybělo. :D Zaujaly mě i ty hotové polévky, ty by se mi u nás taky líbily. :) těším se na další články!

    OdpovědětVymazat
  9. V Anglii bych asi žít nechtěla, ale uznávám, že plno věcí má jisté výhody. Důležité je, aby jsi byla šťastná a spokojená! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Veľmi pekný článok! :) Musím s tebou súhlasiť čo sa týka tej prírody tá je tam nádherná a takisto ľudia sú tam veľmi milí. Aj keď ide o predavačku za pokladňou v obchodnom dome...vždy sa pekne usmeje a spýta sa ma ešte aj ako sa mám to keď som prvýkrát počula som sa celá rozžiarila a odchádzala odtiaľ úplne mimo, že čo to fakt takto tu funguje? :D Trošku neporovnateľné s tou povahou čo panuje u nás na Slovensku samozrejme česť výnimkám. :))
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  11. v uk som bola síce len 3 týždne, ale súhlasím so všetkým čo píšeš :D a velmi ma zarazilo pivo bez peny :D

    OdpovědětVymazat
  12. Moc hezký a čtivý článek. Sama žiju v zahraničí, takže si ráda přečtu i názor někoho jiného, kdo to má podobně. Bohužel s úsměvy a ochotou lidí to vidím stejně. Tady v Německu je to daleko lepší a vždy když se vrátím do ČEch, tak je mi smutno, jak jsou tu lidé ve službách protivní.

    Life by Angellyca

    OdpovědětVymazat
  13. Mě by chyběla prostě celá ČR a především rodina, nevadí mi někam odjet na měsíc/dva, ale víc už bych nejela :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  14. To je moc pěkně napsané, kamarádka když byla v Anglii na půl roku si také stěžovala na pivo a v jejím případě ještě na zelenou :D Jinak já takhle nikde nebyla, toužila jsem po Anglii, když jsem byla na gymplu, ale čím starší sem tím mě spíš lákají kratší pobyty ale několik stylem dovolených.


    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Subscribe